Trzepaczka do mikserów, spiralna i manualna

Trzepaczka do miksowania

Trzepaczka kuchenna nazywana potocznie ubijaczką lub rózgą jest narzędziem kuchennym wyprodukowanym ze stali nierdzewnej. Służy do ubijania produktów płynnych i półpłynnych. Jest niezastąpiona w cukiernictwie i lodziarniach. Wszystkie kremy na bazie delikatnych serków i śmietany wymagają odpowiedniego zapowietrzenia, które jest możliwe dzięki procesowi ubijania. Trzepaczka może z powodzeniem służyć do ubijania jajek oraz przygotowania ciast biszkoptowych i mas serowych do polskich serników. Która z trzepaczek oferowanych przez rynek gastronomiczny będzie najlepsza?  Jak wybrać narzędzie, aby funkcjonowało bez zarzutu?

Najpopularniejsze ubijaki

Po pierwsze to ręczna trzepaczka do ubijania piany. Szczególnie dobrze sprawdza się w momentach, kiedy nie mamy dostępu do prądu. W innym wypadku łatwiej byłoby użyć miksera. Trzepaczka manualna wymaga od nas siły fizycznej w rękach. Drugim rozwiązaniem jest elektryczna trzepaczka, która w sposób bardzo szybki i łatwy ubija pianę. Tutaj nie potrzeba siły naszych rąk. Jeżeli szukamy ręcznego ubijaka, zastanówmy się, który model będzie nam służył najlepiej. Trzepaczka klasyczna swoim kształtem jest podobna do gruszki. Jej konstrukcja jest pusta w środku, posiada zewnętrze stalowe druciki. Trzepaczka sprężynowa posiada sprężynowa końcówkę. Bardzo szybko ubija pianę, szybciej niż użycie klasycznej ubijaczki. Trzecie rozwiązanie to trzepaczka spiralna. Jej końcówka przypomina spiralę. Świetnie radzi sobie z ubijaniem i mieszaniem płynnych potraw, likwidując niepotrzebne grudki. Jeśli wiemy już na jaką ubijaczkę możemy się zdecydować, weźmy teraz pod uwag materiał jej wykonania. Sklepy internetowe oferują nam trzepaczki wykonane ze stali nierdzewnej, nylonu, silikonu i drewna. Decydując się na elektryczny ubijak, czyli mikser, robot kuchenny lub blender z funkcją ubijania nie zapominajmy zapytać o moc urządzenia, mobilność i sposób zasilania.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *