Ubijak do ziemniaków – podstawowe kuchenne akcesorium

Kuchenny tłuczek do ziemniaków

Ubijak do ziemniaków zyskał także miano tłuczka lub ugniatacza. Do czego służy ubijak? Dzięki niemu przygotujesz swoje ulubione puree ziemniaczane. Szybko i łatwo zamienisz tradycyjne ziemniaki w odświętny dodatek z odrobiną masła i śmietany. Prasa ubije ziemniaki i spowoduje, że zmienią się w delikatny puch. Co najważniejsze, Ty nie potrzebujesz duże nakładu pracy i sił swoich rąk. Oferowane ubijaki do ziemniaków są akcesoriami wykonanymi solidnie i precyzyjnie. Dlatego też, możesz się cieszyć ich funkcjonalnością przez bardzo długi czas. Czy wiesz, że ubijak do ziemniaków wykorzystuje się również do rozdrabniania na puree innych gotowanych warzyw? Tak! Świetnie poradzi sobie z marchewką, groszkiem i brokułem. Materiał, z którego zostały wykonane tłuczki jest bezpieczny dla zdrowia. Ugniatacze nie wymagają specjalnej pielęgnacji. Są łatwe w utrzymaniu czystości. Ponadto można je myć w zmywarce. Tłuczki do ziemniaków zazwyczaj produkuje się ze stali nierdzewnej lub drewna. Ergonomiczny kształt pozwala na idealne dopasowanie się narzędzia do ręki. Ubijak zaraz po deskach, nożach i serwisach obiadowych stanowi podstawowy element wyposażenia każdej kuchni.

Jak wygląda ubijak do ziemniaków?

Ubijak do ziemniaków jest złożony z dwóch części do ugniatania. Występują one w tłuczkach, ale nigdy jednocześnie. Pierwsza z nich swoim kształtem przypomina spiralę. Spirala jest wykonana ze stali nierdzewnej. A druga jest płaska z niewielkimi otworami. Pod wpływem siły naszych rąk, czyli nacisku narzędzia na ugotowany produkt, warzywo jest zgniatane, a potem rozdrabniane. Profesjonalna ubijaczka posiada szerokie zwoje charakteryzujące się wysoką odpornością na zarysowania, wgniecenia oraz inne uszkodzenia mechaniczne. Ponadto wykazuje wytrzymałość na wysokie temperatury. Ergonomiczna rączka ułatwia rozdrabnianie warzyw. Produkt jest idealny do przygotowywania dużej ilości posiłków w restauracjach, jadłodajniach i punktach gastronomicznych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *